Preventivno represivne aktivnosti u prometu

Foto: Ilustracija

Prometna policija je u tjednu od 26. 10. do 1. 11., na području Policijske uprave brodsko-posavske, prilikom provođenja preventivno represivnih aktivnosti u prometu na cestama utvrdila 476 prekršaja, od čega se najviše prekršaja (271) nepropisne brzine. Evidentirano je 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola ili droga. Zabilježeno je 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaja nepropisnog prijevoza djece (25-3), sedam (7) prekršaja vezano uz obveze vozača prema pješacima, pet (5) prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, 18 prekršaja nekorištenja svjetala danju, četiri (4) prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te upravljanja vozilom bez položenog ispita (5). Zabilježeni su i ostali prekršaji kao što je nepoštivanje prednosti prolaska, neregistrirano vozilo, tehnička neispravnost i sl.

Dogodilo se 18 prometnih nesreća od kojih 13 s materijalnom štetom i četiri (4) s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže i pet osoba lakše ozlijeđene te jedna (1) prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

Najveća nepropisna brzina izvan naselja, utvrđena je na autocesti A3 (196 km/h), a u naselju (117 km/h) u Garčinu, dok je najveća koncentracija alkohola (u Novoj Gradiški, ulica Ljudevita Gaja) očitana u organizmu bicikliste iznosila 2,27 promila.

Policija podsjeća sudionike u prometu na obvezu pridržavanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti.

S obzirom na lošije vremenske uvjete (česte magle, kišu, klizav kolnik), te zimsko računanje vremena, svi sudionici u prometu obvezni na vozilu i danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla, te također vožnju prilagoditi uvjetima i stanju na cesti. U uvjetima smanjene vidljivosti, biciklisti na sebi trebaju nositi reflektirajuće prsluke, na prednjoj strani bicikla bijelo svjetlo, a na stražnjoj crveno svjetlo, kako bi bili uočljivi u prometu.

Policijski službenici i u narednom razdoblju nastavljaju s provođenjem preventivno represivnih aktivnosti u području prometa. 
 



Stranica