Prezentirano stanje sigurnosti za sedam mjeseci

Danas je u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj održana konferencija za novinare, na kojoj je glasnogovornica prezentirala povoljno stanje sigurnosti za sedam mjeseci uz usporedbu sa stanjem sigurnosti za isto razdoblje prošle godine. Također je izvijestilča o događajima za vikend, istaknuvši značajnije događaje. Stanje sigurnosti na području Policijske uprave brodsko-posavske 

Foto: PU brodsko-posavska

Danas je u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj održana konferencija za novinare, na kojoj je glasnogovornica policijske uprave Kata Nujić, prezentirala  stanje sigurnosti za sedam mjeseci , koje je ocijenjeno povoljno, uz usporedbu sa stanjem sigurnosti za isto razdoblje prošle godine.  Izvijestila je o povećanju kaznenih djela u strukturi gospodarskog, organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta iz područja droga. Obrazložila je statističke pokazatelje, istaknuvši nezadovoljstvo riješenošću kaznenih djela. No, uz to je dodala pozitivne rezultate policijskih službenika unazad nekoliko tjedana, kojom prilikom su operativnim radom na terenu i dovršenim kriminalističkim istraživanjima razriješili iznad 50 kaznenih djela imovinskog karaktera, posebice provalnih karađa u stanove i obiteljske kuće, trgovine, ugostiteljske objekte i dr.

U području javnog reda i mira, spomenula je smanjenje broja prekršaja iz javnog reda i mira, a pozitivnim naglasila smanjenje prekršaja drskog ponašanja. U području prometa je isti broj prometnih nesreća, kao u sedam mjeseci prošle godine, no istaknula je nezadovoljstvo jer je u prometnim nesrećama ove godine smrtno stradalo pet osoba, što je za tri osobe više u odnosu na prošlu godinu. Izvijestila je o većem broju prekršaja u prometu i to za 13.7 %, te istaknula pojačane aktivnosti koje policijski službenici provode u području prometa, posebice vikendom. Govorila je i o povećanom prometovanju na graničnim prijelazima putnika i prijevoznih sredstava, te frekventnijim vikendima krajem srpnja i prošli vikend, što zbog blagdana, što zbog turističke sezone i smjene turista, a policijski službenici po potrebi otvaraju ulazno izlazne trake radi bolje protočnosti prometa.

U nastavku konferencije glasnogovornica policijske uprave je govorila i o stanju sigurnosti za vikend, kojom prilikom je evidentirano 28 kaznenih djela (u većini imovinskih), 15 prometnih nesreća  od kojih tri s ozlijeđenim osobama (jedna osoba teško, a dvije lakše ozlijeđeno) i 12 prometnih nesreća s materijalnom štetom, te sedam prekršaja.

Upoznala je novinare sa značajnijim kaznenim djelima, prometnim nesrećama i događajima, koji se ističu po većoj materijalnoj šteti, specifičnosti, odnosno otuđeni predmeti su veće vrijednosti. Od kaznenih djela izdvojila je kazneno djelo prijevare, te kazneno djelo oštećenja tuđe stvari. Izvijestila je i o pet imovinskih kaznenih djela, i to tri teške krađe i pet kaznenih djela krađe, koje su počinili za sada nepoznati počinitelji kaznenih djela, oštetivši vlasnike za nekoliko desetaka tisuća kuna, te je naglasila da otvoreni i otključani prostori (vozila, kuće, skladišta) iz kojih su otuđeni razni predmeti, na neku ruku "išli u prilog" počiniteljima kaznenih djela.

U području prometa je obavijestila o dvije prometne nesreće koju su prouzrokovali alkoholizirani vozači. U prvom slučaju, vozač osobnog automobila je u Cerniku prouzrokovao prometnu nesreću, a bio je pod utjecajem alkohola 2.21 promila, te je upravljao vozilom pod zabranom, dok je u blizini Prvče biciklist (upravljao s 2.04 promila) teško ozlijeđen prilikom pada na asfaltiranu površinu.

Glasnogovornica je potom izvijestila o pojačanim aktivnostima u prometu, kojom prilikom je u subotu i nedjelju, sankcionirano 135 prekršaja, od toga najviše (53) nepropisnih brzina i prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (18). Istaknula je da su policijski službenici u petak, poslije podne na autocesti utvrdili pet slučajeva upravljanja nepropisnim brzinama i to iznad 200 kilometara na sat.

Izvdojila je i slučaj remećenja javnog reda i mira, na području općine Nova Kapela, kojom prilikom je počinitelj remetio mir građana vikom i galamom, zapalivši motocikl, te potom puštajući glasnu glazbu.



Stranica