Radionica za poboljšanje života romske zajednice

Dana 21. srpnja, u prostorijama Županije brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, održana je prva radionica od ukupno dvije koje su predviđene programom Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) u okviru projekta „Better Together for Roma in Croatia“ u Brodsko-posavskoj županiji. U prvom dijelu radionice, sudjelovali su predstavnici UNDP-a, predstavnici romskih organizacija sa područja Slavonskog Broda i to: Romski centar za promicanje
 

Foto: Čedo Todorović

Dana 21. srpnja, u prostorijama Županije brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, održana je prva radionica od ukupno dvije koje su predviđene programom Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj (UNDP) u okviru projekta „Better Together for Roma in Croatia“ u Brodsko-posavskoj županiji.

U prvom dijelu radionice, sudjelovali su predstavnici UNDP-a, predstavnici romskih organizacija sa područja Slavonskog Broda i to: Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava, Udruženje Roma “Ludari” Rumunjskog porijekla, Romska Udruga Mladih Brodsko-posavske županije, Vijeće romske nacionalne manjine grada Slavonskoga Broda, Udruga Roma “Bajaša” i Udruga mladih romskih talenata “Teatar Bolji Život”, te predstavnik HZZ-a. U drugom dijelu, priključili su se predstavnici Grada Slavonskog Broda. Predstavnici romskih organizacija su iznijeli svoju problematiku u svim romskim naseljima u kojima žive u vezi zaposlenja, škola, vrtića, zdravstvenog osiguranja, imovinsko pravnih odnosa i drugo.

Radionici su prisustvovali, između ostalih i predstavnici Policijske uprave brodsko-posavske zaduženi za segmente upravnih poslova (Ankica Janković) i prevencije (Boris Janč), koji su predstavili rad i mjere koje Policijska uprava brodsko-posavska provodi u vezi sa rješavanjem statusnih pitanja Roma, te u osnovnim školama povodom prevencije ovisnosti i nasilja na internetu. 

Iznesena problematika i zaključci sa održane radionice, poslužiti će kao informacije neriješenih problema romske zajednice u okviru nacionalne strategije za uključivanje Roma za izradu županijskih akcijskih planova u vezi poboljšanja života romske zajednice Brodsko-posavske županije za razdoblje od 2013. do 2020.



Stranica