Požari na otvorenim prostorima

Foto: PU brodsko-posavska

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, prošli tjedan, zabilježena su tri požara na otvorenim prostorima, u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba, no nastala je veća materijalna šteta.

U prvom slučaju, u požaru koji se dogodio od 12. do 17. srpnja, na području općine Bukovlje, u blizini Ljeskovih voda, opožarena su dva voćnjaka (vlasništvo 58-godišnjaka i 54-godišnjaka). U požaru je nagorjelo više komada raznih voćki.

U drugom slučaju, dana 17. srpnja, oko 12 sati, u Bukovlju je u požaru nagorjelo oko 100 komada trsova grožđa i nekoliko voćaka, vlasništvo 53-godišnjaka.

Treći požar je uočen (17. srpnja, oko 15 sati) na strništu uz autocestu A3 u blizini Okučana, u kojem je izgorjelo oko 20 hektara suhog raslinja. Promet autocestom je zbog dima bio usporen, a požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog društva Okučani i Gornji Bogićevci. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju bitnih činjenica te dostavljanju odgovarajućih pismena nadležnom državnom odvjetništvu.

Na temelju Odluke o uvjetima spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla u vremenu od 16. lipnja do 31. srpnja zabranjeno je spaljivanje i loženje otvorene vatre na poljoprivrednim površinama.

Apeliramo na građane da prilikom čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, ne spaljuju biljni otpad, već saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te tako ujedno izbjegavaju onečišćenje zraka i okoliša. Skrećemo pozornost da je saniranje i odlaganje biljnog otpada regulirano između ostalog i Odlukama lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske), kojima su propisani svi uvjeti postupanja.



Stranica