Besplatan pregled auto sjedalica

Dana, 22. siječnja, u vremenu od 17. Do 19 sati, na parkiralištu ispred Postaje prometne policije u Slobodnici, udruga Roda organizira besplatan pregled auto sjedalica. Besplatni pregledi auto sjedalica projekt su udruge RODA i njenih volontera i volonterki u okviru Rodinog programa Sigurno u auto sjedalici. Ovaj 
 

Foto: PU brodsko-posavska

Dana, 22. siječnja, u vremenu od 17. do 19 sati, na parkiralištu ispred Postaje prometne policije u Slobodnici, udruga Roda organizira besplatan pregled auto sjedalica.

Besplatni pregledi auto sjedalica projekt su udruge RODA i njenih volontera i volonterki u okviru Rodinog programa Sigurno u auto sjedalici. Ovaj program pokrenut je 2004. godine, a ima za cilj smanjiti ozljede i smrtno stradavanje djece u prometu.

Koliko je auto sjedalica važna za sigurnost djece u vozilu govore i podaci po kojima  korištenje auto sjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru za do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za do više od 90% no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se među onima koji koriste auto sjedalice broj pravilno korištenih auto sjedalica kreće između 10% do 20%.

S obzirom na to da pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti odgovara li autosjedalica fizičkom uzrastu djeteta, jesu li roditelji pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijeteu nju, volonterke i volonteri RODE nastoje ovakvim pregledima povećati sigurnost djece. 

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi auto sjedalica bili što učinkovitiji, RODA moli vozače koji sutra dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete. 

Osim pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za auto sjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama daju savjete i informacijeo važnosti i pravilnom korištenju auto sjedalica te odgovaraju na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnicesa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve auto sjedalice. 

S obzirom da će  pregled auto sjedalica obavljati samo jedna savjetnica, roditelji se trebaju najaviti za pregled na broj 095 822 4455.



Stranica