Policija prezentirala stanje sigurnosti za 2014. godinu

Danas je u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj održana konferencija za medije na kojoj je zamjenik načelnika policijske uprave Ivica Ostrun, prezentirao stanje sigurnosti za 2014. godinu. Nakon što je izvijestio o statističkim pokazateljima ocijenio je stanje sigurnosti povoljnim, obrazloživši detaljno pokazatelje u svim domenama  

Foto: PU brodsko-posavska

Danas je u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj održana konferencija za medije na kojoj je zamjenik načelnika policijske uprave Ivica Ostrun, prezentirao stanje sigurnosti za 2014. godinu. Nakon što je izvijestio o statističkim pokazateljima ocijenio je stanje sigurnosti povoljnim, obrazloživši detaljno pokazatelje u svim domenama rada policije. Također je ukazao na značajnija kriminalistička istraživanja provedena prošle godine za složenija kaznena djela organiziranog i gospodarskog kriminaliteta, te riješene serije kaznenih djela u strukturi općeg kriminaliteta.

Zamjenik načelnika PU Ostrun je naglasio da policija osim represivnih poduzima niz preventivnih aktivnosti u cilju prevencije počinjenja kaznenih djela i prekršaja kroz projekte na nacionalnoj razini i regionalne projekte na razini policijske uprave, kao što su: "Zdrav za 5!", "Živim život bez nasilja", "Zajedno više možemo", "Zajedno", "Zaštita žrtava kaznenih djela", "Manje oružja - manje tragedija", "Jednaka prava za sve - djecu i osobe sa invaliditetom", Prijateljstvo, a ne nasilje"  . Preventivni projekti se odnose na prevenciju svih vidova kriminaliteta, a poseban cilj je zaštita ranjvih skupina građana, kao što su djeca, invalidne i bolesne osobe, osobe starije životne dobi, te žrtve kažnjivih radnji sa elementima nasilja.

Obavijestio je medije da su policijski službenici sudjelovali i u preventivnima akcijama u području prometa, kao što su: "Poštujte naše znakove", "Sigurno u prometu" i dr. Ttijekom prošle godine provedeno je 118 raznih akcija, u okviru kojih je sankcionirano 2009 prometnih prekršaja koji su se odnosili ciljano na određenu kategoriju sudionika u prometu.

Nadalj je obavijestio medije, da se osim tehničke opremljenosti djelatnika policije i stručne osposobljenosti kontinuirano provodi i dopunsko stručno usavršavanje policijskih službenika na razini policijske uprave, kroz module stručnog usavršavanja. Poseban značaj je poznavanje pravnih odredbi koje reguliraju rad i postupanje policije, Etički kodeks policije i stručno usavršavanje granične policije u cilju usvajanja primjene Shengenskih propisa, obzirom na predstojeći ulazak Republike Hrvatske u Shengenski prostor EU.

Zahvalio je jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te drugim institucijama i medijima na suradnji i potpori u ostvarivanju ciljeva policijske uprave na postizanju pozitivnih rezultata i stanja sigurnosti kroz rad Vijeća za prevenciju i preventivne aktivnosti.

U konačnici glasnogovornica policijske uprave Kata Nujić, izvijestila je medije o količinama dragovoljno predanog oružja tijekom 2014. godine uz usporedbu sa količinama predanog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava prethodne 2013. godine, te pritom podsjetila građane na akciju "Manje oružja - manje tragecija", koja je i dalje aktualna. Također je izvijestila i o nestalim osobama tijekom 2014. godine, skrenuvši pozornost na internetske stranice policije www.nestali.hr, na kojima se nalaze profili svih nestalih osoba sa fotografijama, što je dostupno svim građanima, koji se mogu uključiti u aktivnosti traganja za nestalim osobama i policiju izvijestiti o saznanjima kojima raspolažu..



Stranica