Nestale osobe

Tijekom 2014. godine, u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj prijavljeno je 60 nestanaka osoba, od toga je 27 maloljetnih osoba. Za 30 osoba, obustavljeno je traganje, obzirom da su osobe pronađene ili su se same vratile kući. Na popisu nestalih trenutno je 30 osoba, od kojih je 19 osoba nestalo tijekom ratnih godina. 

Foto: PU brodsko-posavska

Tijekom 2014. godine, u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj prijavljeno je 60 nestanaka osoba, od toga je 27 maloljetnih osoba. Za 30 osoba, obustavljeno je traganje, obzirom da su osobe pronađene ili su se same vratile kući. Na popisu nestalih trenutno je 30 osoba, od kojih je 19 osoba nestalo tijekom ratnih godina. Za sedam nestalih osoba policija raspolaže određenim saznanjima, dok o Mariji Abazović, nestaloj 20. 11. 2002., Josipu Vukoviću, nestalim 18. 6. 2006. godine, Raduni Stoisavljević, nestaloj 14. 4. 2014., te Mari Šestić, nestaloj 15. 12. 2014. nema novih saznanja.

 

Građani prijavljuju nestanke osoba iz obiteljskih kuća, stanova, udomiteljskih obitelji, domova za djecu i mlade, domova za starije osobe, psihijatrijskih i drugih ustanova, te većina nestanaka ima sretan ishod, obzirom da se osobe same vrate ili se pronađu žive.

 

Kod maloljetnih osoba, najčešći razlozi odlaska su avanturističke prirode, loše ocjene u školi, ljubavni problemi, problemi u obitelji, financijska situacija i slično, dok su kod punoljetnih, posebice starijih osoba najčešće razlozi bolest, problemi psihičke naravi, staračka demencija, alkoholizam, sklonost skitnji, obiteljske nesuglasice, financijska situacija i dr.

 

Građani policiji prijavljuju nestanke osoba odmah, ako sumnjaju da je osoba u opasnosti, odnosno postoji mogućnost počinjenja suicida, ili s određenim vremenskim odmakom (obiteljski problemi i sl.), npr. član obitelji ode kod prijatelja, poznanika, pa se nestanak prijavljuje kasnije, tek kada se prekine svaki kontakt.

 

Odmah po prijavi nestanka osobe, policija započinje potragu, raspisuje objavu te o nestanku obavještava i druge policijske postaje i uprave. Policija u pravilu sama traga za nestalima u urbanim sredinama, a ako su u pitanju ruralna naselja, otvoreni prostori ovisno o konfiguraciji terena, uključuje i druge službe, primjerice GSS, lovačke udruge i druge građane koji se žele uključiti, a mogli bi doprinijeti bržem pronalasku nestale osobe.

 

Profili svih nestalih osoba sa bitnim detaljima i fotografijama, nalaze se na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, tzv. NENO - Nacionalna evidencija nestalih osoba (www.nestali.hr), koja je dostupna svima, te se građani mogu uključiti i pomoći bržem pronalaženju nestalih, odnosno dojaviti policiji ukoliko raspolažu određenim saznanjima.



Stranica