Preventivno represivna akcija "Biciklisti"

Dana 8. prosinca, u vremenu od 16 do 20 sati, na policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, proveli su preventivno represivnu akciju „Biciklisti“. Za vrijeme akcije nadzirano je 13 vozača bicikala te je prema njima poduzeto 12 preventivno represivnih mjera i radnji. Četiri vozača bicikla su zatečena pod utjecajem  

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 8. prosinca, u vremenu od 16 do 20 sati, na policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, proveli su preventivno represivnu akciju „Biciklisti“. Za vrijeme akcije nadzirano je 13 vozača bicikala te je prema njima poduzeto 12 preventivno represivnih mjera i radnji. Četiri vozača bicikla su zatečena pod utjecajem alkohola, pet vozača bicikla nije koristilo reflektirajući prsluk, a tri vozača bicikla nisu u prometu na cesti noću koristili svjetla. Tijekom provođenja akcije policijski službenici su dijelili promidžbeni materijal (brošure) s tematikom  sigurnog sudjelovanja biciklista u prometu, te reflektirajuće prsluke.

Radi povećanja razine sigurnosti biciklista u prometu, kao jedne od najranjivijih skupina sudionika, policija apelira da posebice u predstojećem razdoblju kada se očekuju nepovoljnije vremenske prilike i uvjeti smanjene vidljivosti, dosljedno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Obveza biciklista je, kretati se biciklističkim stazama ili trakama tamo gdje postoje izgrađene, a u protivnom što bliže desnom rubu kolnika. Ukoliko se kreću u skupini od dva ili više biciklista, trebaju voziti jedan iza drugoga. Na biciklu uvijek moraju biti ispravna svjetla, koja se trebaju koristiti tijekom noći, odnosno od prvog sumraka pa do potpunog svanuća, kao i tijekom dana ako je iz bilo kojeg razloga smanjena vidljivost, te je također obveza biciklista nositi reflektirajući prsluk i odjeću svjetlijih boja. Nikada ne sjedati za upravljač bicikla pod utjecajem alkohola. Mlađi od 16 godina prilikom vožnje trebaju  obavezno koristiti zaštitnu kacigu.



Stranica