Aktualni preventivni projekti u PU brodsko-posavskoj

Policijska uprava brodsko-posavska kontinuirano provodi preventivne aktivnosti, projekte i programe namijenjene djeci i mladima u odgojno obrazovnim ustanovama. Temeljem tih aktivnosti sačinjen je projekt pod nazivom „Prijateljstvo, a ne nasilje“, namijenjen

Foto: PU brodsko-posavska

„Prijateljstvo, a ne nasilje“ - Policijska uprava brodsko-posavska kontinuirano provodi preventivne aktivnosti, projekte i programe namijenjene djeci i mladima u odgojno obrazovnim ustanovama. Temeljem tih aktivnosti sačinjen je projekt pod nazivom „Prijateljstvo, a ne nasilje“, namijenjen učenicima sedmih razreda osnovnih škola. Projekt se odnosi na suzbijanje i smanjenje među vršnjačkog nasilja s ciljem povećanja općeg osjećaja sigurnosti u školama te senzibiliziranja javnosti na problem među vršnjačkog nasilja. Ovaj projekt će se provoditi u školskoj godini 2014./2015., 2015./2016.

Ravnateljstvo policije je dalo suglasnost za provedbu projekta „Prijateljstvo, a ne nasilje“, sa kojom su također suglasni i Upravni odjeli za obrazovanje Županije brodsko-posavske, Grada Slavonskog Broda i Grada Nove Gradiške. Dana 10. studenoga, policijski službenici započinju sa provedbom ovog projekta, obzirom na zainteresiranost većine osnovnih škola. 

„Zdrav za 5!“ - Osim prethodno spomenutog projekta, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave brodsko-posavske, započeli su kao i ranijih godina sa provođenjem nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, koji je namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola. Cilj provedbe ovog projekta je upoznavanje učenika sa svim vrstama ovisnosti, te negativnostima i štetnim posljedicama konzumiranja alkohola i droga.

„Jednaka prava za sve – djecu i osobe sa invaliditetom“ - Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, tijekom listopada i studenoga, u okviru preventivnog projekta „Jednaka prava za sve – djecu i osobe sa invaliditetom“, proveli su edukacije o nasilju u obitelji, u Slavonskom Brodu, u četiri (4) udruge u kojima djeluju osobe sa invaliditetom. Edukacijom je obuhvaćeno 80 osoba. Edukacija o spolnom zlostavljanju osoba sa intelektualnim poteškoćama, kojom je obuhvaćeno 70 osoba, provedena je u dvije (2) udruge u kojima djeluju osobe sa intelektualnim poteškoćama. Također je provedena edukacija djece sa invaliditetom na temu vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Milan Amruš“, kojom je obuhvaćeno 70  djece sa invaliditetom. Edukacije su provodila četiri policijska službenika, uz nazočnost pripadnika Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu.

Osobe sa invaliditetom pokazale su veliki interes za teme koje su obrađivane. Bili su aktivno uključeni u edukacije, te su dogovoreni i drugi oblici suradnje, koji će biti realizirani ubuduće. U narednom razdoblju, policijski službenici nastavljaju sa ovim projektom u udrugama, koje uključuju osobe sa invaliditetom na području Nove Gradiške.

„Poštujte naše znakove“ - Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, tijekom rujna, provodili su intenzivne mjere i aktivnosti sukladno planu akcije „Poštujte naše znakove“. Tom prilikom održana su 42 predavanja roditeljima učenika prvih razreda, 37 predavanja učenicima prvih razreda. Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod, održali su predavanja učenicima prvih razreda u 12 škola sa područja Slavonskog Broda. Nakon predavanja, djeci su podijeljeni promidžbeni materijali, reflektirajući ovratnici. U vremenu od 8. do 12 rujna, prometni policajci su bili angažirani u blizinama 25 škola, pomažući učenicima prvih razreda u sigurnom sudjelovanju u prometu, i to u terminima dolaska i odlaska iz škole, a po potrebi pomoć su pružali temeljni i interventni policajci. Prometna policija je također tijekom rujna, u blizini osnovnih škola pojačano nadzirala brzine kretanja vozila kažnjavajući vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. Pritom je utvrđen 171 prekršaj, od kojih se 85 prekršaja odnosilo na brzine. Pojačano su nadzirani i autobuse (6), kojima se organizirano prevoze školska djeca, što samostalno što u suradnji sa inspektorima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kojom prilikom nisu utvrđeni prekršaji. 

U cilju poboljšanja sigurnosti školske djece i drugih sudionika u prometu, policijski službenici su tijekom rujna proveli i druge preventivno represivne akcije. Dana 11. rujna, u blizini osnovnih škola i vrtića provedena je preventivno represivna akcija „Dječja sjedalica i pojas“. Pritom je policija postupala prema vozačima koji ne koriste sigurnosni pojas i ne smještaju djecu u vozilu na pravilan način, tj. ne koriste dječju sjedalicu. Dana 13. rujna, u suradnji sa HAK-om provedena je zajednička akcija pod nazivom „Sigurno u školu sa HAK-om“, kojom prilikom su policijski službenici pomogli u organizaciji vožnje biciklom, vozeći zajedno sa 50-tak djece različitih dobnih skupina, te pritom dijeleći djeci razne promidžbene materijale. Dana 14. rujna, u gradskoj tvrđavi, policija je sudjelovala na manifestaciji IV. Dječjeg sajma, dijeleći također promidžbene materijale, čiji sadržaj se odnosi na sigurnost djece u prometu.



Stranica