Mjesec borbe protiv ovisnosti - informacija

Foto: PU brodsko-posavska

U 10 mjeseci ove godine, na području Policijske uprave brodsko-posavske, evidentirano je 34 kaznenih djela iz strukture kriminaliteta zlouporabe opojnih droga, dok je prošle godine u istom razdoblju evidentirano 170 kaznenih djela, dakle zabilježeno je smanjenje za 80 % (razlog smanjenju – određena kaznena djela, prešla u sferu prekršaja). Od 34 kaznenih djela, 25 je kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, 5 kaznenih djela omogućavanja trošenja droga, te 5 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa tvari zabranjenih u sportu.

Zapljene (za 10 mjeseci 2013. godine): 5170,92 grama marihuane, 4955 komada lijekova sa liste opojnih droga, 1133,84 grama kokaina, 963,8 grama amfetamina, 217 komada ecstasya, 145,2 grama sintetskih kanabinoida, 75 biljaka cannabisa, 18 sjemenki cannabisa, 3,5 grama smole cannabisa i 0,9 grama heroina.

Zapljena (za 10 mjeseci 2012. godine): 12897,5 grama marihuane, 3241 komad lijekova sa liste opojnih droga, 6,6 grama amfetamina, 1 komad ecstasya, 304 biljaka cannabisa, 10 komada sjemenki cannabisa, 98 grama smole cannabisa i 1,5 grama heroina.

Maloljetnici kao počinitelji kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, pojavljuju se u četiri (4) slučaja (tijekom deset mjeseci ove godine), te se u odnosu na isto razdoblje prošle godine (7 slučajeva) bilježi smanjenje za 42,9 %.

Za 10 mjeseci zabilježeno je 118 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, a prošle godine je bilo 65 prekršaja.

U prvih 10 mjeseci ove godine, evidentirano je 188 prekršaja uživanja alkohola, odnosno odavanja pijanstvu na javnog mjestu, te se u odnosu na isto vrijeme prošle godine bilježi porast za 62,1 %, a u 16 slučajeva utvrđeni su prekršaji davanja alkohola pijanoj ili maloljetnoj osobi (prošle godine u 10 mjeseci bilo 30 takvih slučajeva).

Maloljetnici se kao počinitelji prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira – odavanje pijanstvu na javnom mjestu, pojavljuju u 15 slučajeva (muškarci u 14, žene u 1 slučaju).

Prema maloljetnicima postupaju policijski službenici specijalizirani za maloljetničku delinkvenciju, te se pritom poštuje Odluka Gradskog vijeća, o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama grada Slavonskom Broda. Za prvi počinjeni prekršaj, policija obavještava roditelje ili skrbnike maloljetnika. Za drugi počinjeni prekršaj, policija obavještava Centar za socijalnu skrb, a za treći počinjeni prekršaj, pokreće prekršajni postupak i prema počinitelju će se primijeniti odgovarajuća odgojna mjera.

Policija inače, osim represije, pridaje veliku važnosti prevenciji u koje je apsolutno uključena uz suradnju sa drugim institucijama. Dakle, tu je niz programa i projekata iz raznih oblasti, kojima policija nastoji djelovati putem raznih prezentiranja, edukacija, akcija po školama, vrtićima, drugim ustanovama i na takav način učiti one najmlađe, od najranije životne dobi, pa kroz godine školovanja, sve do odrastanja, no djelovati i na mladež, usmjeravajući ih na pravi put, te i odrasle svojim korisnim savjetima i upozorenjima.



Stranica