Kampanja "Živim život bez nasilja" u Slavonskom Brodu

Foto: PU brodsko-posavska

Danas je u Slavonskom Brodu, u prostorijama Osnovne škole „Antun Mihanović“, održana interaktivna radionica i tematska predstava u sklopu kampanje ''Živim život bez nasilja''. Ovu kampanju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji sa UNDP (Program UN za razvoj u Hrvatskoj) od 2010. godine, koja je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici. Cilj kampanje je podići svijest djece i učenika o neprihvatljivosti nasilja.

Oko 200-tinjak učenika sa svojim nastavnicima, u prvom dijelu prisustvovali su komponenti I, interaktivnoj radionici, koju su im predstavili i kroz koju su ih vodili Nikša Jelovčić, voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladno-knjižnične djelatnosti i Nikola Tadić, predstavnik nevladine organizacije „Status M“, koja je partner u provedbi ovog preventivnog projekta. Cjelokupni program, pratila je voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i Krunoslav Katić, nacionalni savjetnik za društvenu sigurnost UNDP-a. Učenici su u prvom djelu aktivno sudjelovali u radionici, te kroz zanimljivu prezentaciju i razgovor, naučili kakvi sve oblici nasilja postoje, gdje mogu potražiti zaštitu u slučaju da su žrtve nasilja ili znaju nekog tko je žrtva nasilja te što sve policija poduzima u vezi nasilničkog ponašanja.

Komponenta II, započela je dolaskom uzvanika, pozdravnim govorima ravnateljice Osnovne škole „Antun Mihanović“ Snježane Vinarić i načelnika Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak. U nastavku, učenici i uzvanici su imali priliku pogledati zanimljivu tematsku predstavu „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji glumca i redatelja Zijaha Sokolovića, a u izvedbi glumice Ivane Krizmanić i glumca Marka Makovičića. Prateći ovu predstavu učenici i ostali prisutni su imali priliku, upoznati se s različitim oblicima nasilja, uzrocima i posljedicama i načinima kako reagirati na nasilje. Osim učenika i nastavnika, tematsku predstavu je pratio župan Županije brodsko-posavske Danijel Marušić sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika Tea Tomas Teskera sa suradnicima, brojni pročelnici, ravnatelji i voditelji službi Županije brodsko-posavske i Grada Slavonskog Broda, te kapelan Policijske uprave brodsko-posavske Davorin Anđić.  

Po završetku predstave, održana je tematska konferencija, na kojoj je Sandra Veber novinarima predstavila provedbu ove kampanje. O problematici nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima, govorili su i načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, predstavnik UNDP-a Krunoslav Katić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, zamjenica gradonačelnika Tea Tomas Teskera, te ravnateljica škole Snježana Vinarić.



Stranica