Krivotvorena novčanica

U Policijsku postaju Slavonski Brod, jučer je stiglo izviješće o dovršenom vještačenju novčanice od 200 kuna, kojim je potvrđeno da je riječ o krivotvorenoj novčanici. Naime, novčanica je proslijeđena na vještačenje u Hrvatsku narodnu  

Foto: PU brodsko-posavska

U Policijsku postaju Slavonski Brod, jučer je stiglo izviješće o dovršenom vještačenju novčanice od 200 kuna, kojim je potvrđeno da je riječ o krivotvorenoj novčanici. Naime, novčanica je proslijeđena na vještačenje u Hrvatsku narodnu banku u Zagreb, nakon što su je dana 8. travnja, djelatnici banke u Slavonskom Brodu izdvojili zbog sumnje u originalnost. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku osobe koja je novčanicu pustila u opticaj. 

UPOZORENJE GRAĐANIMA: Obzirom na pojavu krivotvorenog novca (kune, euri), upozoravamo građane na dodatan oprez. Preporučujemo provjeru zaštitnih obilježja novčanica. Važno je opipati novčanicu – radi provjere svojstva papira. Krivotvorine su često meke i nedostaje im karakteristično „šuškanje“. Papir ne smije biti previše sjajan ili voštan. Potrebno je provjeriti strukturu uzdignutog reljefa intaglio otiska.

Također je važno pregledati novčanicu. Originalne novčanice imaju jasnu sliku s jakim kontrastima. Pogledati prema izvoru svjetla vodeni znak, zaštitnu nit, otisnute dijelove brojeva.

Napominjemo da se i krivotvorene kovanice često teško razlikuju od originalnih. U slučaju sumnje u originalnost potrebno je potražiti pomoć stručnjaka iz stručnih nacionalnih centara, odnosno pozvati policiju na broj 192.



Stranica