Stanje u prometu (mopedi, motocikli, bicikli)

Foto: PU brodsko-posavska

Obzirom na ljepše vremenske uvjete na prometnicama policijske uprave se uočava veći broj mopedista, motociklista, biciklista i drugih sudionika u prometu. Prometna policija svakodnevno nadzire promet s naglaskom na ovu kategoriju sudionika. Tijekom 2011. godine na području Postaje prometne policije Slavonski Brod u 52 prometne nesreće sudjelovali su mopedisti i motociklisti. Od toga broja, upravo ova kategorija sudionika u prometu su uzrokovali 21 prometnu nesreću, a 7 ih je bilo pod utjecajem alkohola. U prometnim nesrećama stradalo je 46 osoba, jedna osoba je smrtno stradala, 13 osoba je teže, a 32 osobe lakše ozlijeđeno. Evidentirano je 417 prekršaja, a najviše prekršaja (106) se odnosilo na nekorištenje zaštitne kacige. U 35 slučajeva mopedisti/motociklisti su bili pod utjecajem alkohola, te je 10 mopeda/motocikla podvrgnuto izvanrednom tehničkom pregledu i utvrđena neispravnost.

Tijekom 2011. godine na području koje nadzire prometna policija dogodilo se 50 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti. Pri tome je stradalo 43 vozača bicikla, od toga su tri osobe poginule, 12 osoba je teže, a 28 osoba lakše ozlijeđeno. Nadzirano je 1069 biciklista od kojih je 796 počinilo prekršaj, od toga je 179 bilo pod utjecajem alkohola, 298 nije koristilo svjetla, dok je kod 23 vozača bicikla utvrđen prekršaj vožnje u suprotnom smjeru.

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u području prometa i smanjenja stradavanja osoba u prometnim nesrećama, policijski službenici nastavljaju svakodnevno sa nadzorima, preventivno-represivnim, prvenstveno preventivnim aktivnostima kao što su edukativna predavanja u suradnji s moto udrugama, auto školama, odgojno obrazovnim ustanovama i drugo. Također su tu i aktivnosti raznog testiranja iz područja prometne kulture i dijeljenja raznih promidžbenih materijala sve u svrhu sigurnog sudjelovanja u prometu.



Stranica