Preventivno-represivna akcija "Biciklisti"

Foto: Ilustracija

Jučer od 20,00 do 24,00 sata policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod proveli su preventivno-represivnu akciju usmjerenu na vozače bicikala. U navedenoj akciji kontrolirano je 15 biciklista kod kojih je utvrđeno 14 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Od navedenih 14 prekršaja, zabilježeno je 7 prekršaja vožnje bez svjetala, 5 vozača koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću i 2 vozača koja su vozila pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola zabilježena je kod 28-godišnjaka iz Slavonskog Broda (1,75 promila). 

Dolaskom nepovoljnih vremenskih uvjeta i smanjene vidljivosti povećava se vjerojatnost za nastanak prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti kao ugrožena skupina sudionika u prometu upravo iz razloga njihove smanjene uočljivosti od strane drugih sudionika u prometu. To se najviše odnosi na njihovu obvezu korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kada se kreću kolnikom na javnoj cesti noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, te na korištenje svjetala (crveno i bijelo svjetlo).

U rujnu 2011. godine dogodile su se dvije prometne nesreće sa poginulom osobom u kojima su stradali vozači bicikala te apeliramo na iste da se pridržavaju zakonskih odredbi kako bi se povećala njihova uočljivost te se na taj način smanjila mogućnost nastanka prometnih nesreća sa najtežim posljedicama. 



Stranica