Policijska prevencija prije početka škole

Prije početka školske godine, policija poduzima niz preventivnih aktivnosti. Jedna od njih je pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola, a u slučajevima uočenih nedostataka

Foto: PU brodsko-posavska

Policijski službenici su pred početak školske godine poduzeli niz preventivnih aktivnosti. Jedna od njih je pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola, a u slučajevima uočenih nedostataka nadležnim institucijama se upućuju zahtjevi za njihovo žurno otklanjanje. Ravnateljima škola su upućeni dopisi sa zamolbom da se na prvi roditeljski sastanak pozovu policijski službenici prometne policije kako bi ukazali na važnost akcije „Poštujte naše znakove“ te roditeljima dali savjete o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom mjeseca rujna pojačano će se pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u zonama škola te će se sankcionirati svi prekršaji, a posebice prekršaji nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, nepropisno zaustavljena i parkirana vozila u zonama škola. Također će se vršiti pojačani nadzor brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola u cilju represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenje brzine. Vršiti će se pojačan nadzor autobusa koji prevoze djecu. U akciji će sudjelovati i Prometna jedinica mladeži koji će se nalaziti na pješačkim prijelazima u zonama škola u vrijeme dolaska i odlaska djece u školu, dok će u ostalo vrijeme upozoravati vozače koji nepropisno parkiraju ili zaustavljaju vozila. Policijski službenici će održati kratka predavanja učenicima prvih razreda  s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Tom prilikom će se djeca upoznati sa mogućnošću korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa –„Prometna učilica“.

Važno je da uz policiju cijela društvena zajednica (institucije, roditelji, građani, svi sudionici u prometu) doprinese većoj sigurnosti naših najmlađih, posebice prvašića u prometu.



Stranica